logo

 

Zondag 14 april 2024

15.00 uur

Toegang € 17,00

jongeren tot 18 jaar gratis

 

kamerkoor

Moderato Cantabile zingt

‘Voorjaarsklanken’

o.l.v Nana Tchikhinashvili

 

 

Luister hier naar het koor

 

 

 

Kamerkoor Moderato Cantabile zingt 'Voorjaarsklanken'

 

Voorjaarsklanken voeren de boventoon van het concert van Moderato Cantabile in Ruinen. 

Het repertoire staat in het teken van de verbinding tussen Hemel en Aarde, zoals de werken van Preisner, Rossini, en Barber en herinneren ons aan de Paastijd.

 

De donkere tonen van het lijden -ook persoonlijke- komen naar voren in de werken van Ticheli, Myers en Stopford.

 

Een speciale plaats in het programma wordt ingenomen door de Stabat Mater ( luister hier ) , gearrangeerd door onze eigen dirigente Nana Tchikhinashvili. Het is een intieme vertolking van het middeleeuwse lied dat stil staat bij het lijden van Maria na de kruisiging van haar zoon.

 

Daarbij horen gebeden, zoals het klassieke Kyrie Eleison (God Have Mercy) in verrassende klanken van Coulais en Kochlamazashvili, alsook het Pater Noster (Onze Vader) van Vasks en Verdi.

Intiemere, persoonlijke gebeden zijn te horen in het motet van Rheinberger en vooral het woordenloze Choral van Soelganishvili.

 

Maar na het lijden, is het Voorjaar vooral een tijd van hoop, een tijd om vooruit te kijken. De diepte hiervan is te horen in de werken uit de Oosterse Orthodoxe viering van Schnittke evenals als het hymne van de engelen van Tchaikovsky.

 

Met 'Voorjaarsklanken' zingt Moderato Cantabile een programma dat de uiteinden van de schoonheid, gratie en zuiverheid opzoekt dat bij het Voorjaar hoort.

 

 

Het koor bestaat uit ruim 30 geoefende zangers met brede zang- en koorervaring. Sinds de oprichting heeft het een uitgebreid en veelzijdig repertoire opgebouwd.

 

Bij de keuze van het repertoire laat de dirigent zich vooral leiden door de schoonheid van de muziek. Door de zangtechniek die de dirigent hanteert, heeft het koor een bijzondere koorklank.

 

Nana Tchikhinashvili is geboren in Tbilisi, Georgië. Zij zong vanaf haar zesde jaar in diverse professionele koren.

Na haar middelbareschooltijd volgde Nana het muziekcollege, een verplichte opleiding in Georgië voor toelating tot het conservatorium. Hier koos zij koordirectie als hoofdvak, met piano en zang. 

 

In 1989 startte zij op het Staatsconservatorium in Tbilisi. Tijdens haar studie koordirectie en zang werd Nana als één van de jongste professionele concertzangeressen aangenomen in het Academisch Staatskoor.

 

Daarnaast werd ze dirigent van het kamerkoor Moderato Cantabile en tijdens de werkzaamheden als dirigent ontwikkelde zij een eigen stijl van dirigeren. In 1994 studeerde zij af voor zang en directie.

 

Sinds 1995 woont en werkt Nana in Nederland.

 

 

 

 

Afbeelding met persoon, kleding, koor, orkest

Automatisch gegenereerde beschrijving