Zaterdag 21 maart 2015

’s avonds om 20.00 uur

Sequens Vocaal Ensemble

sequens-20150321

Het zangkwintet SEQUENS , begeleid door strijkers-ensemble en orgel, voert op 21 maart 2015 in de Mariakerk te Ruinen de passiemuziek uit van Dietrich Buxtehude “Membra Jesu Nostri”.

In de klassieke muziek kennen we de zogenoemde passiemuziek, die het lijden en sterven van Jezus, de passie van Christus, muzikaal verbeeldt. Zeer bekend zijn de Mattheus- en de Johannes Passionen van Bach, waarin het volledige lijdensverhaal van de twee bekende evangeliën ten gehore wordt gebracht.

Buxtehude nu heeft een middeleeuws Latijns dichtwerk “Salve Mundi Salutare” dat de verschillende lichaamsdelen van de gekruisigde Christus in het licht van zijn lijden en verwondingen plaatst, getoonzet in oratorium-vorm.  Hij was een befaamde Noord-Duitse protestantse componist en dirigent, tijdgenoot van Johan Sebastiaan Bach en evenals deze verbonden aan de Lutherse Kerk.

De compositie “Membra Jesu Nostri” staat bekend als het eerste Lutherse oratorium.  Hierin zijn devotie, mystiek en drama te horen,  bijeengebracht in een evenwichtig verband. De vele dissonanten in sommige gedeelten verklanken het lijden van Christus en konden de devote gelovigen helpen bij het zich bewust worden hiervan.

Aanvang  van deze uitvoering 20.00 uur, kerk open om 19.30 uur.

Kaarten in de kerk ŕ € 12,50 .